Az őszinte filozófia a hamis önbecsülésről

Az őszinte filozófia a hamis önbecsülésről

Akinek nem inge, ne vegye magára!

Igazmondások 2015-08. 20-ig

2015. szeptember 09. - Harcz László
  1. --- Az erkölcs a legnagyobb virtus, mert a világ legnehezebb feladata erkölcsösnek lenni – H. L.
  2. --- A becsület a legnagyobb luxus, mert a legszegényebb csaló is gazdagabb, mint a leggazdagabb becsületes ember.
  3. --- A boldogság legfőbb feltétele a nyugodt lelkiismeret. 2014-11-17
  4. --- A demokráciát csakis a közvélemény erkölcsi ereje képes létrehozni és megtartani.
  5. --- A diktátor az diktátor… Te vagy a hibás, mert hagyod diktálni. (2014-11-13)
  6. --- A diktátor hatalomra jutása a társadalom erkölcsi állapota mélypontját jelzi.
  7. --- A diktátor olyan, mint a rossz anya. A rossz anya erkölcsileg egy életre elrontja, elkényezteti a kisgyermeket, a diktátor pedig az embereknek hízeleg a saját nemlétező nagyszerűségükkel, nemzetük kiválóságával és a bűnbaknak kikiáltott társadalmi csoportok gyalázásával, és ezzel megnyomorítja a reábízott életeket… 2014-10-…
  8. --- A diktátor olyan, mint a rossz anya. Megnyomorítja a reábízott életeket. (2014-11-9)
  9. --- A diktátorok az emberiség vírusai. Az emberiség immunrendszere pedig az erkölcs. A diktátor, mint vírus, ezt az immunrendszert támadja, próbál áthatolni védőfalán. Ez átmenetileg sikerülhet is neki, de mint pl. az influenzánál is, egy idő után az immunrendszer felülkerekedik. Ebben bízhatunk egyedül, az emberiség erkölcsi épségében. 2015-05-10.
  10. --- A diktatúra azokat az országokat sújtja, ahol olyan mélyre sűllyedt a közerkölcs, akkora a korrupció, annyit lopnak a fejesek, és akkora az elvtelen összefonódás, hogy a nép már az elit egyetlen csoportjában sem bízik, és arra szavaz, aki a legtöbbet ígéri gátlástalanul, és a nép veleszületett rasszista hajlamait a leginkább kielégíti. ()
  11. --- A diktatúra megjelenése azt jelzi, hogy a társadalom erkölcsileg a mélyponton van, hiszen különben nem tűrné maga fölött a diktátort… ()
  12. --- A diktatúrában nem a diktátor uralkodik, hanem a társadalom (az ember) énjének a rosszabbik fele uralkodik a társadalom (az ember) énjének a jobbik fele fölött. ()
  13. --- A felnőtté válásban az az igazán rémítő, hogy az ember fölhagy régi álarcai próbálgatásával, és egy merőben újat vesz föl. (Stephen King), Vagyis: Fölveszi a társadalmi képmutatás jól bevált álarcát… ()
  14. --- A felsőbbrendű tudatúak a legnagyobb öngólt akkor követnék el, ha mind kiirtanák az ún. alsóbbrendűeket – mert azután nem lenne kit lenézni… ()
  15. --- A filozófiát nagyon elbonyolították, hogy ne kelljen a lényeggel foglalkozni, de ez lehetőleg minél kevesebbeknek tűnjék föl… A lényeg persze az erkölcsfilozófia, mert az emberi élet lényege is az élet fenntartása, és a jó erkölcs az, amely ezt lehetővé teszi. Az erkölcs minden embert érint, az erkölcsről emiatt csak közérthetően szabad szólni. Az emberek persze nem bánják, ha nem kell az erkölccsel foglalkozniok, mert ez tudjuk, hogy a legnehezebb feladataink egyike. De pontosan a legokosabbaknak kötelességük, hogy a legnehezebb feladatokat megoldják, velük foglalkozzanak, és így a filozófusok fő dolga az erkölccsel való foglalkozás lenne, és a lehető legegyszerűbb, legközérthetőbb nyelven.
  16. --- A globalizáció a gyűlölködők sugalmazása ellenére nem valakiknek az ármánya, hanem a technikai fejlődésünk által lehetővé tett globális kommunikáció lehetősége, mely közvetíti a lokális hatásokat és bolygószinten ismertté teszi azokat; az egyöntetűség, amely ezáltal nyilvánvalóvá válik, nem a(z ördögi) következménye, hanem az élettani sajátosságainkon alapuló oka a globalizációnak. 2015-05-…
  17. --- A gondolkodásra az önámítás is hat, míg a filozófia a szellemi tevékenységnek csak az önámításon kívüli részét veszi figyelembe, olyanképpen, mintha az önámítás (s vele együtt a képmutatás ) nem is léteznék.
  18. --- A gonoszok a legnyomorultabbak, mert saját elhatározásból válnak alja emberré…
  19. --- A gonoszság mindig a kisebbségi érzésből ered. 2014-10-06
  20. --- A gúny a legyőzöttek fegyvere… (Ismeretlen szerzőtől)
  21. --- A gyűlölet részben a tudatlanságból, részben a gyenge jellemből táplálkozik, és csak kis részben hibáztathatjuk a hátrányos helyzetünket. 2015-06-19.
  22. --- A gyűlölködőnek nincs szüksége valódi ellenségre; gyárt magának... (2014-10-07)
  23. --- A háborúság alapja a saját „falka”, a saját közösség „megvédése” a falkán kívüliekkel szemben. Az emberiség sorsa függ attól, hogy elég gyorsan belátja-e elegendő ember, hogy ma már az egész emberiség a falkánk, annak az érdekeit kell képviselnünk – és ezáltal megszűnik majd a háborúság legfőbb oka.
  24. --- A hagyományos politizálás lassan értelmetlenné válik. Tudomásul kellene vennünk, hogy ember az embert, párt a pártot nem tud tartósan legyőzni, csak akkor, ha visszaél az emberi természet rosszra hajlamos mivoltával és uszítja, félrevezeti a tömegeket. Emiatt annak van igazán értelme, hogy az emberi természetnek ezt a rosszra- kaphatóságát megismerjük.
  25. --- A három legfontosabb ösztönös kényszerünk: a falka-ösztön (a közösséghez tartozás kényszere), a rangsor-ösztön (a rangsor- és az önbecsülés kényszere) és az önámítás, amely ezeket kiszolgálja minden aljasság (hazugság, gonoszság, gőg, képmutatás, irigység, nagyzolás, stb.) árán is…
  26. --- A hatalmat az emberi gyarlóság hozza létre. Ostobaság és képmutatás ellene tiltakozni, a saját gyarlóságodon javíts először! (2015-01-16)
  27. --- A hatalom a társadalmi igényekből születik, a társadalmat emberek alkotják, az embereket pedig az ún. emberi természet vezérli. És az emberi természet bizonyítottan rosszravivő hajlamú. Akkor meg mit ugrálsz a hatalom ellen? A hatalom oka te vagy, összes hibáddal együtt!
  28. --- A hatalom csak akkor szűnne meg, ha az emberi természet nem volna gyarló, nem hajlana a rosszra.
  29. --- A hatalom hosszabb távon pontosan tükrözi a társadalmat alkotó egyének, de legalábbis a nagy többség akaratát. Ezért hatalmas képmutatás és hazugság a hatalmat bármiért is felelőssé tenni, a társadalom saját maga a felelős mindenért.
  30. --- A hatalom mindig és mindenütt csak annyit engedhet meg magának, amennyit a közerkölcs (a "társadalom") engedélyez a számára, ezért a legnagyobb hazugság és képmutatás mindenért a hatalmat felelőssé tenni. Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért, még a hatalom aljasságaiért is! H. L. (2015-01-07)
  31. --- A humanizmus alapja az, hogy elfogadom, hogy minden ember gyarló, mert ezáltal ébred bennem irgalom minden ember iránt. 2015-06-25.
  32. --- A jelenlegi filozófia az ész bújócskája az erkölcs elől! (2014-10-1)
  33. --- A jó ember akkor is jó marad, ha minden gonosz őt gyalázza. Sőt. Attól kezdve hozzájuk képest még jobbnak számít. H. L. (2014-11-3)
  34. --- A kisebbségi érzés leküzdésére magadat kell érdemben fejlesztened, nem elég, ha másokat besározol, kirekesztesz és megalázol… (2015-01-09)
  35. --- A kocsmában könnyebb eredményes alkoholellenes kampányt folytatni, mint a társadalommal elfogadtatni, hogy a saját emberi természete hazug-képmutató, és öncsaló-önfényező.
  36. --- A korrektség, az antirasszizmus mindenkire nézve kötelező! A bűnbaknak állított kisebbségekre is.
  37. --- A külsőségek erőltetése legtöbbször a belső értékek hiányát leplezi. 2015-08-06.
  38. --- A küzdelem a másik oldal ellen magánügy, de ha az emberekért, a tömegek jobb életéért, a természet megóvásáért küzdesz, az közügy. H. L. ()
  39. --- A lassú, életképtelen hal ne a cápára haragudjék, hanem saját magára! A cápa az cápa, teszi a dolgát, selejtez. Nem ő a hibás, ha a hal lassú. H. L. (2014-07-24)
  40. --- A legáltalánosabb értelemben az erkölcsös az, ami (aki) elősegíti az élet fennmaradását. 2015-03-26.
  41. --- A legértékesebb emberek középen állnak a politikai skálán, így minden irányból őket szidalmazzák…
  42. --- A legfontosabb biotechnológia az emberiség erkölcsi fejlődése (lenne...)! 2015-03-12
  43. --- A legkifizetődőbb szolgáltatás a hamis önbecsülés kielégítése. H. L. (2014. 11. 5)
  44. --- A legrokonszenvesebb értelmes faj nyilvánvalóan az ember..., mert nincs másik... (2015-01-14)
  45. --- A legszomorúbb, de a legfontosabb is egyben: maga a társadalom, az emberiség, az Ember sem érdekelt a (mostani szemléletével nézve) sok-sok nehézséget okozó (erkölcsi) megújulásban. S végül is az emberiség túlnyomó részét nem a filozófusok, szociológusok, politológusok stb. alkotják, hanem az ún. egyszerű emberek.
  46. --- A leggyarlóbb ember az, aki még azt sem ismeri el, hogy gyarló. 2015-04-21
  47. --- A lélek a DNS-ben lakik, és a legmélyebb és legnemesebb ösztönünk. ()
  48. --- A lélek szerintem a létfenntartó mechanizmusaink legmélyebb rétege, alapja, ő ügyel arra, hogy ne tegyünk a saját, a faji és az általános természeti érdekek ellen. Szerintem a lélek a DNS-ben lakik, és a legmélyebb és legnemesebb ösztönünk. H. L. (2013-12-30)
  49. --- A lelkiismeret az élet fennmaradása és a jövő egyik legfőbb biztosítéka. H. L. ()
  50. --- A lelkiismeretet nem lehet államosítani, mert a génjeinkben él, onnan ered. A génjeink változásai pedig, mint a legújabb kutatások mutatják, a saját akaratunktól, a gondolatainktól is függnek.
  51. --- A lenézett „primitív” népek, társadalmak állnak erkölcsileg a legmagasabb fokon: életük állandó sokadalomban telik, az elidegenedést nem ismerik, a képmutatást még csak tanulják.
  52. --- A mai filozófia a képmutatás magasiskolája.
  53. --- A mai filozófia udvarol az emberiségnek, és ahelyett, hogy az igazat mondaná, a társadalom, az emberiség tetszésének akar megfelelni. Pedig, mint tudjuk, az emberiség mindig a könnyebb utat választja, és nem törődik azzal, hogy ez az út a pokolba vezet. Tehát a középszerű filozófusok vezetnek minket a pokolba.
  54. --- A nagyzolás, gúny, gonoszság, gőg, hatalomvágy oka a kisebbségi érzés; az agresszivitás oka a félelem, a sok beszéd oka a mondanivaló és a valódi cselekvés hiánya, az okoskodás oka az ész hiánya, a bölcselkedés oka a valódi bölcsesség hiánya, a túlzott rend és tisztaság oka legtöbbször az emberség hiánya, az alkoholizmus és a kábítószerezés oka a boldogtalanság stb.: mert az önszépítő önámítás minden fronton csal az érdekünkben, ha engedjük.
  55. --- A nemzetek versenyét az emberiségnek kell megnyernie, másként mindenki veszít. H. L. (2014-12-31)
  56. --- A népszerű szónok azt mondja, amit hallani akarnak tőle, a becsületes szónok pedig azt, amit tisztességesnek gondol. 2015-02-16.
  57. --- A nevelés az a folyamat, amelynek során a gyermek fejébe verjük, hogy mi, felnőttek a hazugság és a képmutatás mely fajtáit mikor és hol alkalmazzuk, és mikor szabad és mikor nem szabad észrevenni, ha egy felnőtt hazudik és csal...2014-09-15.
  58. --- A nevelés során tanul meg a gyerek őszintén hazudni. H. L. (2014-11-7)
  59. --- A nőknek igen erős az önkritikája, ezért  a nők három korcsoportba oszthatók: nagyon fiatal, fiatal és fiatalabb... ()
  60. --- A politika az emberi igények megtestesülése, az emberi igények az emberi természetből származnak, ezért ha helyesen akarunk politizálni, akkor az emberi természetet kell jobban megismernünk. H. L. ()
  61. --- A politikai életben a legértékesebb, mert középen álló ember sem ér semmit, ha nem tartozik valamelyik politikai erőhöz… Ha meg valahová odaáll, már nem is olyan értékes, mert elmozdult középről. Ez a politika és az abszolút emberi érték antagonizmusa (kibékíthetetlen ellentéte). 2015-06-26.
  62. --- A politikai viták lényege mindig az, hogy természetesen a másik oldal a hibás… H. L. (2014-11-21)
  63. --- A púpos egyszerűen nem tetszik, a leprástól csak undorodnak, de az őszintét gyűlölik, megvetik és meg is ölik... (2014-10-08)
  64. --- A rendes ember magán uralkodik, a rossz ember másokon. (2014-10-17)
  65. --- A rosszaság mindig pótcselekvés, előre csak a jóság visz. (2014-10-26)
  66. --- A rosszat kínjában cselekszi az ember, de ha teheti, minden ember jót cselekszik. ()
  67. --- A saját érdekeinket a közösségének alárendelni, ez az egyik legnehezebb feladat! ()
  68. --- A semmirekellő akkor is semmirekellő marad, ha minden nálánál értékesebb embert kigúnyol.
  69. --- A sérelmek nem mentenek föl a sértők kirekesztésének a bűne alól.
  70. --- A siker egyik titka, hogy eredményesen és feltűnés nélkül sározd a vetélytársaidat...
  71. --- A száz - kétszáz fős ősemberi hordában a legfőbb parancs az volt: mindenki mindenkiért, élete árán is. Akkor lesz béke a Földön, amikor a szolidaritás a teljes emberiség minden tagja között ismét eléri ezt a szintet. H. L. (2014-11-24)
  72. --- A szélsőségesek figyelmébe ajánlom: bírálni a rossz emberek is tudnak; segíteni csak a jó emberek szoktak. 2015-06-27.
  73. --- A szélsőségesekről szóló aforizmákon tapasztalataim szerint a legjobban a szélsőségesek mulatnak, mert ugye ez aztán őket nem érinti… (2014-10-13)
  74. --- A szentek rengeteg erkölcsi felelősséget levesznek a vállunkról..., amíg távol élnek, de nincs bosszantóbb, mint egy elérhető közelségben lévő szent, akivel szemben csak alul maradhatsz!... (2014-12-20)
  75. --- A szép menyasszony szűzessége erény; a csúnyáé inkább kényszer.
  76. --- A szeretet a lelkek tömegvonzása, összetartó ereje. H. L. 2015-07-29.
  77. --- A szeretet a másik ember, állat, növény, anyagi képződmény feltétel nélküli elfogadása, a lelkiismerettel együtt a jóravivő ösztönös késztetéseinket alkotja. A szeretet képességét és a szeretetre való hajlamot is a gének adják tovább, mert minél többen egyesülnek (a szeretetben), annál biztosabb az ÉLET fennmaradása. H. L. 2015-07-29. 
  78. --- A társadalmi egyenlőség csak illúzió, mert az emberi természetet a létfenntartó ösztöneink irányítják, és senki nem akar a másikkal egyenlő lenni, inkább ösztönösen le akarja győzni. A társadalmi egyenlőségre belátható időn belül nincs esély, hiszen a létfenntartási küzdelem nemcsak a fajok között, hanem a fajokon belül, így a fajunk egyedei között is zajlik. A versenynek azonban határai vannak, pl. a fajtársak megölése általában ösztönösen tilos a saját fajon belül. Kivéve az emberi fajt… H. L. (2014-12-22)
  79. --- A társadalmi egyenlőség csak illúzió, mert az emberi természetet a létfenntartó ösztöneink irányítják, és senki nem akar a másikkal egyenlő lenni, inkább le akarja győzni. A társadalmi egyenlőségre csak akkor lesz esélyünk, ha felismerjük és elismerjük, milyen is a valódi természetünk, és a legnagyobb érték a közösség érdekeiért folytatott áldozathozatal lesz.
  80. --- A társadalmi elfogadottság még nem jelenti azt, hogy az elfogadott ember vagy dolog tisztességes is… H. L. ()
  81. --- A társadalmi elidegenedés okozta magány egyfajta jól megérdemelt magánzárka: minél önzőbb (emberekből áll) a társadalom, tagjai annál inkább elszigetelődnek egymástól. H. L. (2014-11-4)
  82. --- A társadalom mozgatórúgói az emberi igények, ezek viszont az emberi természetből fakadnak. Az emberi természet minden embernél ugyanúgy működik, elemezni tehát mindenekelőtt az általános emberi természetet szükséges és érdemes. (2014-07-22)
  83. --- A társadalom nem tehet semmiről. Te viszont igen, mert te magad vagy a társadalom! H. L. (2014-12-29)
  84. --- A tehetség magánügy. A szolgálat közügy. H. L. (2014-11-24)
  85. --- A tetű bárkit megcsíphet, akár a pápát is. De a tetű akkor is csak egy tetű marad... H. L. (2014-11-12)
  86. --- A törpe akkor is törpe marad, ha a világ összes nála magasabb emberét lelövi. Legföljebb attól kezdve ő lesz a legmagasabb törpe. H. L. (2014-11-1)
  87. --- A törpefilozófus akkor is törpefilozófus marad, ha a világ összes, nála jobb filozófusát  lelövi. Legföljebb attól kezdve ő lesz a legjobb törpefilozófus.
  88. --- A tudat nem lehet beteg, csak hibás működésű. A lélek viszont nagyon is meg tud betegedni.
  89. --- A tudomány többnyire a legfontosabbat, az erkölcsöt egy fikarcnyit sem erősítette, kiszolgálja viszont az összes, nyilvánvalóan erkölcstelen igényünket: a lustaságot, a fényűzést, a hatalom-vágyat stb. (2014-10-15)
  90. --- A tudós ész nélkül, a művész jellem nélkül mit sem ér… H. L. (2014-12-05)
  91. --- A tudósok zöme azért zárkózik el az új irányzatok megismerésétől, mert a berögzült elvek, amelyeket ráadásul a többi középszerű tudós is megtámogat, nem jelentenek veszélyt az ún. tudományos életre, míg a valódi újdonságok a középszerű tudományos színvonalat teljesen fölöslegessé teszik, pillanatok alatt rombadöntik
  92. --- A valódi emberi természet három legfontosabb alap-eleme a három legfontosabb ösztönös kényszerünk (szerintem): a falka-ösztön (a közösséghez tartozás kényszere), a rangsor-ösztön (a rangsor- és az önbecsülés kényszere) és az önámítás, amely ezeket kiszolgálja minden aljasság (hazugság, gonoszság, gőg, képmutatás, irigység, nagyzolás, stb.) árán is. Ezek együttesen alkotják az ún. "gyarlóságot", az emberi esendőséget, a rosszravivő emberi természetet. Aki küzd a gyarlósága ellen, az erkölcsös, aki nem, az csaló és öncsaló, önámító és képmutató, mindenképpen hazug, nem rendes ember. 2015-06-24
  93. --- A valódi igazság a föld alól is valamikor mindenképpen előtör. Csak kérdés, lesz-e még akkor Föld… (2014-07-19 fil. blog) 
  94. --- A világ egyre feszültebb, mert igazság és közös értékrend híján az emberek egyre nagyobb aljasságokkal igyekeznek egymás fölébe kerülni. Egyetlen igaz szó talán lecsendesíthetné ezt a háborgó hazugságtengert, de nincs, aki kimondja… De ha lenne is, nem biztos, hogy bárki meghallgatná is…
  95. --- Ahelyett, hogy végre szembenéznénk képmutatásunkkal és általában rosszra vivő természetünkkel, bűnbakok végtelen sorát alkotjuk meg, mint a különböző izmusok vagy bizonyos népek, embercsoportok. (2014-10-05)
  96. --- Ahol a filozófia végződik, ott kezdődik az erkölcs...
  97. --- Ahol még az ártatlan kisgyermeknek sem hiszi el senki, hogy meztelen a király, ott teljesen értelmetlen az erkölcsről értekezni… H. L. ()
  98. --- Ahol nagy a rend és a tisztaság, kicsi az irgalom…
  99. --- Akármilyen rossz ember vagy, én akkor is embernek tekintelek…
  100. --- Aki az embereket szembesíti valódi természetükkel, a gyarlóságukkal, azt mellőzik, utálják, megvetik; aki a hatalmasokat szembesíti a saját aljasságukkal, azt meg is ölik. Aki rádöbbenti az embereket, milyenek is vagyunk, arról mindjárt kiderül, hogy pedofil, tolvaj, gyakran gyilkol, sőt még az anyjával is szokott hálni.... Ezért a híres, befutott emberek, akik a jó ember szerepében tetszelegnek, valójában csak ügyesen lavíroznak és ebből jól megélnek... 2015-06-24.
  101. --- Aki azt meri állítani, hogy én nem vagyok jó keresztény, majd jól lepofozom! 2015-02-20.
  102. --- Aki érti az emberi természet mozgatórúgóit, annak sokkal kevésbé fájnak a kapott lelki sebek. 
  103. --- Aki képes kiszabadulni a „társadalmi” előítéletek béklyóiból, mint pl. a rasszizmus; olyan csodálatos élményben lesz része, mint amikor valaki a sokéves várpince-fogság után kijut a napfényre, és szerető emberek sokasága veszi őt mindjárt körbe… 2015-04-08.
  104. --- Aki másnak vermet ás, jól jegyezze meg, hova ásta! (2014.07.10. a fil. blogomban)
  105. --- Aki megaláz másokat, a legjobban saját magát alacsonyítja le. (2015-01-11)
  106. --- Aki nagyon annak látszik külsőségekben, mint akinek kell látszania, annak a valódisága erősen kétséges...
  107. --- Aki nagyon professzornak néz ki, annál még a tanársegéd is többet tud...
  108. --- Aki nem elég erkölcsös, az demokratának sem elég jó… (2015-01-12)
  109. --- Aki nem hajlandó beállni egyetlen „magas erkölcsű”, „hazafias” bandába sem üvölteni és gyűlölködni, hamar széttépik ezek a jó hazafiak… 2015-02-27.
  110. --- Aki rossz, azt a lelkiismerete kínozza, aki jó, azt embertársai… (2014-10-27)
  111. --- Aki szereti a természetet, minden virágot szabadon hagy nőni. A képmutatók pedig letépik a virágot és a kirakatba teszik…
  112. --- Aki valóban szereti a népét, az nem tűri el, hogy több százezer gyermek éhezzék, több millió ember nyomorogjon, és az nem uszít gyűlölködésre a nép körében senki ellen.
  113. --- Általánosságban az igazság a másik fél érdekei figyelembe vétele, a teljes igazság pedig a teljes élővilág érdekei figyelembevétele.
  114. --- Amíg a szónok azt mondja, amit hallani akarnak tőle, éljenezik, de ha arról szól, mi a helyes, tojással dobálják meg, mint Petőfit Cegléden… 2015-02-04
  115. --- Amíg a társadalom a hatalom cinkossága miatt zsidózhat, cigányozhat, niggerezhet stb., addig a társadalom egy részét az sem érdekli, ha nyomorba taszítják…
  116. --- Amíg az emberi természetnek hagyjuk a rossz oldalát érvényesülni, mindig a rossz fog győzni a társadalomban.
  117. --- Amíg az emberi természetnek hagyjuk a rossz oldalát érvényesülni, mindig a rossz fog győzni a társadalomban.
  118. --- Amíg az emberiség abban versenyezik, ki a rosszabb, csak romlani fog a helyzet. Majd ha a jóság lesz „a legnagyobb virtus”, a vetélkedés tárgya, akkor csillan meg az esély a hosszútávú jövőre… (2015-01-04)
  119. --- Amíg az emberiség nem képes szembenézni azzal, hogy milyen is valójában a saját 'emberi' természete, addig mindig háborúságban fog élni. (2014-12-03)
  120. --- Amíg nem lesz az egész emberiségnek közös értékrendje, nemzetiségtől, vallástól függetlenül, mindaddig gyilkolni fogják egymást az emberek.
  121. --- Arról, hogy másoknak mi a tennivalójuk, sokan nyilatkoznak. Igen kevés olyan nyilatkozatot lehet olvasni, amelyben valaki a saját kötelességeit sorolja.
  122. --- Attól, hogy a mélyen tisztelt társadalom eltűri, hogy a politikusok korruptak legyenek, még nem kellene annak lenniök! 2014-09-16
  123. --- Attól, hogy valami társadalmilag elfogadott, még egyáltalán nem biztos, hogy tisztességes is… H. L. (2014-12-23)
  124. --- Az a filozófus semmit nem ér, aki akár a társadalmi igényekhez, akár a hatalomhoz igazodik.
  125. --- Az a filozófus, aki nem vállalja, hogy kimondja az igazságot, az vagy gyáva, vagy ostoba, vagy egyszerű karrierista vigéc.
  126. --- Az a korrupt, aki sikeresebb nálam, másképpen: aki sikeresebb nálam, az mindig korrupt!   J H. L. (2014-12-12)
  127. --- Az a sajnálatos szokás, hogy a filozófiában sok mindent idegen szóval mondanak, azt bizonyítja, hogy a filozófusok zöme nem akarja, hogy az emberek megértsék a mondanivalójukat. Tehát a filozófusok zöme nem az emberekért, hanem a saját hasznára dolgozik.
  128. --- Az alkohol és a kábítószer elleni küzdelem parasztvakítás, erkölcsi kibúvó. Az alkohol és a kábítószer nem tehet semmiről! A hibás te vagy, mert elfogyasztod őket! H. L. (2014-10-24)
  129. --- Az alkohol és a kábítószer nem ok, hanem okozat, következmény. Viszont kitűnően alkalmas bűnbaknak, arra, hogy a valódi okot – a könyörtelen örömszerzési kényszerünket, vagyis a velünk-született rossz hajlamunkat és képmutatásunkat – elrejtsük mögéjük. 
  130. --- Az antropológiai standard-modellből mindössze a helyes kiindulópont hiányzik, a valódi inputok, az önbecsülési kényszer és az önáltatási kényszer.
  131. --- Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, mély csapdába löki őt, mert az anya kényeztetését soha, senki nem akarja (és nem is tudja…) majd felülmúlni, és az ilyen gyermek egész életében szenvedni fog a hatalmas egójától… H. L. ()--- Az egyetlen hiteles bírálat a példamutatás.
  132. --- Az eddigi filozófia szerintem a történelemben egymást követő nagy elmék körül kialakult önámítási együttes, önámítási módszer, és szerintem mára már csak érdekes olvasmány, de semmilyen eligazítást nem nyújt az élet lényegéről, amelyet a filozófiának mostanáig sem sikerült megtalálnia, ami nem csoda, mert az ember annyira nagymértékben önámító és a hamis önbecsülése olyan erős, hogy erre ezidáig egyszerűen képtelen volt. Ez, tehát az élet lényege szerintem abban áll, hogy mindenáron fenn akar maradni, és ebből következik a „jó” és a „rossz” fogalma is. A jó ember vagy dolog az, aki/ami segíti az élet fennmaradását és a rossz az, aki/ami nem, beleértve a teljes élő természetet. Az embernek tilos megölnie fajtársát, és a nála alacsonyabbrendű élőlényekből is csak annyit, hogy az élő természet sokfélesége, a természeti kincsek szükséges mennyisége és a Föld eltartóképessége a leghosszabb távon is megmaradjon.
  133. --- Az ember a rosszat csak kínjában, kétségbeesésében követi el, mert mindig mindenki jót cselekedne, ha ez nem volna oly nehéz.
  134. --- Az ember a világnak azért a hányadáért érez felelősséget, amennyit megért belőle. Emiatt létérdekünk, hogy minél többen minél műveltebbek és képzettebbek legyenek. 2015-03-23.
  135. --- Az ember az egyéni becsvágya és a közösség érdekei között vergődik, vonaglik, tépelődik, amíg csak él… (Az önbecsülési kényszere és a falka-ösztöne kettős vonzásában szenved).
  136. --- Az ember az élővilág csúcsa: képes arra, hogy ülve is álljon…
  137. --- Az emberi természet 16 pontja
    1. Az ember élőlény,  2. - az élőlények életben akarnak maradni,  3. - ezt szolgálják a túlélési ösztöneink,  4. - a túléléshez minél több erőforráshoz kell hozzáférnünk,  5. - ehhez pedig minél magasabb társadalmi rangra van szükségünk,  6. - ennek megszerzésére az önbecsülési- vagy rangsor-kényszerünk kényszerít minket,  7. - de mivel a jogos önbecsülés (és ennek alapján a valós társadalmi rang) megszerzéséhez szinte senkinek nem elegendőek a saját valós értékei, elfogadjuk a hamis önbecsülésünk „segítségét”, amely ezt csalással, önszépítő önámítással-képmutatással akarja megoldani.  8. - az önámítási-képmutatási kényszerünk ennek érdekében a társadalmi riválisaink társadalmi megítéltetését lealacsonyítja, bűnbakká teszi őket, értékeiket, érdemeiket igyekszik porrá zúzni, kirekeszteni a saját közösségükből.  9. - az önámítás-képmutatás kényszere, az általa okozott csalás, aljasság az oka tehát minden bűnünknek. Emiatt az emberi erkölcs egyenlő az önámítási-képmutatási kényszerünk elleni küzdelmünkkel, mértéke ennek a küzdelemnek a hevességével arányos. 10. - ezt az ösztönös késztetésünket ki lehet használni és emberek ill. társadalmi csoportok ellen lehet fordítani, ez maga az uszítás.  11. - ezzel a szélsőségesek élnek, a szélsőséges politikusok, ideológusok, közszereplők, akik így akarják maguk mellé állítani az embereket, az uszítás ingyen lehetőségét kihasználni, ahelyett, hogy valós segítséget nyújtanának az őket támogatóknak.  12. - minél hevesebben és aljasabbul uszít és kelt gyűlöletet egy közszereplő, annál szélsőségesebb.  13. - a rangsor-ösztön kényszere és a falka-ösztön kényszere, amelyekkel vissza lehet élni az uszítás által, és az önámítás-képmutatás kényszere, köznapi nevén a hamis önbecsülés alkotják a "rosszravivő ösztönös kényszereinket",  14. - ezzel a „rosszravivő ösztönös kényszer”-együttessel a lelkiismeretünk hívatott tartani az egyensúlyt, ez is a génjeinkből ered, és többféle módon hat ránk: a szabadság, az igazság és az összes jóravivő ösztönöztetésünk, összefoglaló néven és fogalommal az erkölcs.  15. - a lelkiismeret a belőle származó iménti fogalmakkal ill. jelenségekkel közösen alkotja a „jóravivő ösztöneinket”. ezek kényszerítenek minket a jó irányba, és ha megfogadjuk, tehát ha küzdünk az önámítási-képmutatási kényszerünk és általában a rosszravivő ösztöneink ellen, azt nevezzük erkölcsnek.
  138. --- Az ember élőlény. Így ami az élet fennmaradását szolgálja, az mind örömet, boldogságot okoz, és minden, ami az élet érdekeivel ellentétes, fájdalmat és szorongást…
  139. --- Az emberben óriási harc folyik, hogy a legnagyobb gazembereket még embernek tekintse, vagy elfajzott szörnyeknek.
  140. --- Az embereket belőled legfőként az érdekli, hogy az ő közösségükhöz tartozol-e. Ha igen, mindent megbocsájtanak neked, de ha nem, akkor semmit sem; akár meg is ölnek…
  141. --- Az emberi élet értelme az erkölcsösség elérése.
  142. --- Az emberi erkölcs az én olvasatomban az emberi faj létérdekei mindenek elé helyezése, a legtisztább erkölcs szerintem azt jelenti, hogy minden tőlem telhetőt megteszek az élet fennmaradásáért, tehát nem (csak) az emberi faj, hanem az egész természet érdekeit tartom szem előtt. Az univerzum erkölcse (a teljes világegyetem erkölcse) hasonló lehet, de az univerzumról még nem tudunk eleget, így az érdekeit sem tudom meghatározni. H. L. (2014-12-09)
  143. --- Az emberi érvényesülés legfőbb eszköze a csalás, a hazugság, a megtévesztés, a képmutatás. Így aztán aki nem hazudik, nem csal és nem képmutató, azt hülyének nézik… „Őszinte nincs, csak bolond” – mondja erről a népnyelv… Ez jól mutatja, mennyit ér a közerkölcs… H. L. (2014-11-17)
  144. --- Az emberi igények összegződnek és politikaként csapnak össze. Tehát politika nevű felelős, hibáztatható személy vagy intézmény nem létezik. Mindenért mi magunk, emberek, közösen felelünk, a gátlástalan igényeink miatt, meg amiért szeretünk a zavarosban halászni, korrupcióval érvényesülni, és olyan bandákat választunk meg vezetőkké, akik ezt lehetővé teszik… H. L. (2014. 08. 03.)
  145. --- Az emberiség a saját gyarlóságai iránt rendkívül megértő, így aztán a hazugságra, a csalásra, a képmutatásra végtelen sok enyhe kifejezés született... H. L. ()
  146. --- Az emberiség csakis valódi demokráciában lesz képes fennmaradni. H. L. (2014. 07. 31.)
  147. --- Az emberiség erkölcsi fejlődése odáig „ment”, hogy már képes lenne saját magát is kiirtani. Nos, mire várunk még?! J 2015-02-19
  148. --- Az emberiség és bármely ember belemegy bármilyen aljasságba, csak ki ne derüljön,  hogy mennyire önámító és képmutató, hogy mennyire a hamis önbecsülés vezérli.
  149. --- Az emberiség története az önámítás és a képmutatás "fejlődése" története. H. L. (2014.11-6)
  150. --- Az embert a nagyobb esze különbözteti meg az állatoktól. De erkölcsileg messze elmarad tőlük... (megjelent kb. 2015. 04 hóban)
  151. --- Az embert nézd, ne a bőre színét! H. L. (2014-12-14)
  152. --- Az erkölcs a gyakorlatban az egyént magába foglaló csoport érdekeinek való megfelelést jelenti. Valójában az erkölcs a teljes élővilág szolgálatát jelenti. Minél nagyobb közösséget tekint a sajátjának az egyén, erkölcsei annál inkább megközelítik a valódi, eszményi erkölcs fogalmát.
  153. --- Az erkölcs a mai paradigma szerint a közösségünkhöz való igazodást, hűséget jelenti. Ez még rendben is volna akkor, ha az egész emberiséget tekintenénk a közösségünknek, és az ő érdekeit (a mi érdekeinket!!!) néznénk, vagyis igazságosak, becsületesek lennénk egymáshoz. (2014-10- )
  154. --- Az erkölcs fogalmába a fajon belüli szolidaritás is beletartozik. Ez azonban szinte teljesen hiányzik. Ebből is látszik, mennyire aljas lény az ember.
  155. --- Az erkölcsösség mértéke egyénenként változik, és egyenlő az emberi személyiséggel.
  156. --- Az erkölcstelenség az önbecsapáson alapul, így az erkölcstelen ember, hatalom eleve képtelen helyes döntéseket hozni.
  157. --- Az érvényesülés pofonegyszerű, ha az erkölcsi elveket sikerül figyelmen kívül hagyni. H. L. (2014-10-23)
  158. --- Az evolúció az ÉLET szakadatlan küzdelme a fennmaradásért. Mindig az erősebb, az életképesebb egyed ( ezáltal faj) marad fenn, és viszi tovább az életet. Az ember megjelenése óta viszont az evolúció az emberben zajlik, az emberben küzd az erkölcs az erkölcstelenséggel, és ha az erkölcs győz (tehát, ha az igazságon alapuló döntések győznek a csaláson alapuló döntésekkel szemben), akkor továbbmehet az evolúció.
  159. --- Az igazán bátor még azt is elviseli, ha a gyávák legyávázzák. A gyáva viszont mocskolódik, rágalmaz, följelent, akár gyilkol is attól való félelmében, hogy kiderül gyávasága.
  160. --- Az igazi kert olyan, mint a tarka rét, minden szabadon nőhet… A képmutatóké viszont rendezettebb, mint a trónszékig futó 30 méteres szőnyeg kifésült rojtjai…
  161. --- Az igazság az, amit a lelkiismereted diktál, mert a lelkiismeret az egész élővilág érdekképviselője. 2015-03-18.
  162. --- Az igazság az, ha az összes oldal érdekeit szem előtt tartjuk. A teljes igazság pedig az, ha az egész természet, az egész élővilág érdekeit figyelembe vesszük. H. L. (2014-12-16)
  163. --- Az igazság emberi viszonylatban az, amit a lelkiismeretünk diktál, és ami kedvező az élet fennmaradása szempontjából. Általánosságban pedig az igazság az összes fél érdekei figyelembe vétele, a teljes igazság pedig a teljes élővilág érdekei figyelembevétele. 2015-04-02.
  164. --- Az igazság felmutatásával hatalmat szerezni nem lehet. Kínzatást, kerékbetöretést, keresztrefeszíttetést annál inkább…
  165. --- Az ostoba akkor is ostoba marad, ha a világ összes, nála okosabb emberét kiirtja. Legfeljebb attól kezdve ő lesz a legokosabb hülye. H. L. (2014-10-30)
  166. --- Az ostobában az a legszörnyűbb, hogy soha nem látja be, hogy ostoba…  (Ismeretlen szerző)
  167. --- Az önáltatás, a gyarlóság ködfalat állít a megismerés elé.
  168. --- Az önámítás és a hamis önbecsülés olyan elemi erejű, hogy bárkit nagyon nehéz, az elvetemült embert pedig végképp lehetetlen meggyőzni arról, hogy létezik a gyarlósága, tehát az önámítása és a hamis önbecsülése. Egyedül a lelkiismeretben bízhatunk, ezt pedig csak a művészet, a katarzis képes erősíteni. Emiatt szerintem sokkal fontosabb a művészeti nevelés, mint bármilyen más képzés. És emiatt a szívünk a legfontosabb részünk… 2015-04-08.
  169. --- Az önszépítő önámítás az emberi személyiség részegsége
  170. --- Az ún. „jó szónok” azt mondja, amit elvárnak tőle, a becsületes szónok általában az ellenkezőjét, de a helyes út kijelölése sohasem népszerű feladat az út viszontagságai miatt… 2015-06-26.
  171. --- Az uszítók gyártják a gyűlölködőket, azok pedig az ellenséget, a bűnbakokat... (2014-10-07
  172. --- Az ügyesség nem aljasság és a mamlaszság nem erény!
  173. --- Az, hogy a rosszak érvényesülni tudnak, főként a társadalom, az emberiség -- az ember! -  szégyene!
  174. --- Azért létezik a hatalom, mert mi, emberek olyanok vagyunk, amilyenek vagyunk.
  175. --- Azt a vitát, hogy a jóság vagy a gyarlóság ereje a nagyobb, az fogja kizárólag és egyértelműen eldönteni, hogy képesek leszünk-e az összes romboló eszközt megsemmisíteni, és teljes garanciát létrehozni arra, hogy soha senki többé ne hozhasson létre ilyen eszközt.
  176. --- Azt mondják, hogy isten szereti a jókat és ezt azzal mutatja meg, hogy megpróbáltatásokat bocsájt rájuk. Valójában szerintem az, aki jó, mert a lelkiismerete szerint él, az törvényszerűen kerül összeütközésbe a társadalommal, melyet emberek alkotnak, a gyarló, képmutató, csaló,rosszra vivő emberi természettel megverve. H. L. (2014-08-05)
  177. --- Azt, hogy ki a bolond, nem a százszoros többségben lévő, magát rendes, normális embernek tartó többség dönti el. Az igazság és az erkölcs nem mennyiségi, hanem lelkiismereti kérdés.
  178. --- Azzal, ha engem megalázol, te még az maradsz, aki vagy, egy grammal sem több… (2015-01-10)
  179. --- Bárki, bárhol, bármikor boldog lehet, ha elég erkölcsös ahhoz, hogy belássa a hiányosságait, felmérje valós képességeit, lehetőségeit, és a céljait a lehetőségeihez tudja igazítani.
  180. --- Bírálni könnyű, építeni nehéz. A csupasz bírálat nem visz előre, annál inkább a fáradságos építkezés. H. L. (2014-10-25)
  181. --- Csak akkor nyílik esély számunkra, ha a hibát nem a másikban, hanem saját magunkban és az egységes emberi természetben keressük. H. L.  (2014-10-14)
  182. --- Csak egyetlen módon tudsz a maffia, a diktatúra vagy bármely egyéb káros társadalmi jelenség  fölé kerekedni: a tisztességeddel. 2015-03-06
  183. --- Demagóg, aljas, uszító, gyűlöletkeltő diktátor mindig akad, de te csak magadra haragudhatsz, ha nem tudsz ellenállni az uszításának. ()
  184. --- Demokrata csak rendes ember lehet.
  185. --- Diktatúra ott van, ahol sokkal több a sunyi, bunkó, önző, gyűlölködő ember, mint a tisztességes.
  186. --- Egy nagy író mondta a sikeres újságírás titkáról: csak annyi, hogy az igazat kell írni, nem szabad hazudni, csalni… A sikeres kereskedés titka pedig köztudomásúan: nem szabad csalni… És a maradandó, tisztességes élet titka is, ezek után meglepő módon: nem szabad csalni! (2014-10-20)
  187. --- Egyszerűbb bűnbakot állítani, mint a hibáinkat elismerni. (2014-10-22)
  188. --- Elsősorban magadra haragudj, ha a hibáidat kihasználják, mert vannak hibáid, melyeket ki lehet használni
  189. --- Emberi viszonylatban az erkölcsös az, aki elismeri a gyarlósága és az önámítása létét, és szembeszáll vele.
  190. --- Embernek lenni azt jelenti, hogy legyőzzük önmagunkat, a gyarlóságunkat, rosszra vivő kísértéseinket. A kísértés, a gyarlóság tehát az ember kiszakíthatatlan része. A leggyarlóbb éppen az, aki még ezt sem ismeri el.
  191. --- Erkölcsös az, ami elősegíti az élet fennmaradását. 2015-03-26.
  192. --- Erkölcsről beszélni körülbelül annyira érdemes, mint a kocsmában az alkohol káros hatásait ecsetelni, és épp annyira veszélyes is… (2014-10-24)
  193. --- Fiatal korban a szex gyönyörködtet minket, középkorban a szex és annak eredményei, a gyermekeink, öregkorban már csak az eredmények és azok eredményei – az unokáink -  gyönyörködtetnek minket… ()
  194. --- Gúnyolódni a senkik szoktak a valakikkel, de a senkik ettől még senkik maradnak. (2014-10-12)
  195. --- Gúnyolódni azokkal szoktak, akikre föl lehet nézni, olyanok, akiknek kisebbségi érzésük van…
  196. --- Gúnyolódni többnyire olyanokon szoktak, akiknek van tekintélyük. Pontosan olyanok, akiknek nincs, viszont van kisebbségi érzésük. ()
  197. --- Ha a diktátort éltető okokat nem szűntetjük meg, hiába támadjuk a diktátort, legfeljebb új jön helyette. A baj csak az, hogy a diktátort mi magunk éltetjük, mert hagyjuk magunkat (a társadalmat) az uszításától űzetve a gyűlölködésbe, a kirekesztésbe hajszolni és megosztatni. (2014-11-29)
  198. --- Ha a felsőbbrendű tudatúak mindig kiirtják a náluk alsóbbrendűnek hitt embereket, a végén csak egy marad, Inverz Ádám! (2014-11-11)
  199. --- Ha a képmutatást támadod, azonnal rád sütik, hogy istentelen vagy!... (2014-10-04)
  200. --- Ha a lelkiismereted tiszta, szeretni tudod magadat, és akkor mások is könnyebben fognak téged szeretni.
  201. --- Ha a tömegek zsigeri érzéseire, ösztönei aljasabbik felére hatott a hatalom és jól feluszította a tömegeket, akkor pusztán szellemi behatásokkal szinte semmit nem érsz el ez ellen!
  202. --- Ha abból indulunk ki bármely megnyilvánulás láttán, hogy az elkövetője eleve olyan, hogy ilyeneket elkövet, na, akkor vagyunk rasszisták!
  203. --- Ha az ellenfél szurkolói közé keveredsz , az isten irgalmazzon neked!...
  204. --- Ha az emberiség fenn akar maradni, a nemzetek versenyének csakis az erkölcsi szférában szabad zajlania. H. L. (2014. 08. 02.)
  205. --- Ha az értelmünk nem képes idővel legyőzni az ösztöneink rosszabbik felét, akkor pontosan a (mostanára részben elavult) létfenntartó ösztöneink fognak elveszejteni minket. 2015-03-24.
  206. --- Ha egy állítólag értelmes faj legfőbb érvényesülési módszere a csalás és az öncsalás, akkor teljesen értelmetlen e faj számára megírni a csalásmentes filozófia alapjait és azt, hogy mi miatt és milyen módon csaló ez a faj… Mint ahogyan a kisgyermeknek sem hitt senki, amikor elkiáltotta magát: meztelen a király
  207. --- Ha egy focicsapat szurkolói közt ülsz a meccsen, és nem annak a csapatnak szurkolsz, lehetsz te maga Szent Ferenc is, akkor is megvernek. (2015-01-20)
  208. --- Ha egy társadalmi csoport legyőz egy másikat, mert jobban tud csalni, hazudni, mert  képmutatóbb a másiknál, azzal csak rosszul jár az emberiség, mert ez az erkölcsileg alkalmatlan emberek győzelmét hozza.
  209. --- Ha kielégítjük a lelkiismeretünket, megleljük a nyugalmat és minden körülmények közt boldogok lehetünk…
  210. --- Ha majd egyszer nem egymás ellen küzdünk, hanem vállvetve az egész emberiség boldogulásáért, akkor mondhatjuk, hogy ez már a Kánaán! H. L. (2014-12-11)
  211. --- Ha megalázol, elárulod, mennyire alávaló vagy… (2015-01-10)
  212. --- Ha megértjük az ösztöneink okát, működését, akkor sokkal toleránsabbak leszünk embertársainkhoz, amikor ösztönösen rongálnak minket… H. L. (2014-11-28)
  213. --- Ha megpróbálsz megalázni, azzal elsősorban azt árulod el, hogy magadat alávalónak érzed, és így akarod ezt ellensúlyozni.
  214. --- Ha minden cigány betörne, még akkor sincs jogunk azt feltételezni, hogy amiatt törnek be, mert cigányok! Amiatt törnek be, mert a kirekesztettségük miatt már nem jutnak egyéb megélhetéshez, ez pedig a többség bűne!
  215. --- Ha mindenki jó lenne, nem lenne szükség semmilyen hatalomra, de még államra sem!
  216. --- Ha nagyon szidnak és te tudod, hogy nincs igazuk, akkor kihúzhatod magad, mert nyilván amiatt szidnak, mert valamiben sokkal jobb vagy náluk! H. L.
  217. --- Ha nem keressük meg a közös emberi mozgatórúgókat, akkor mi, demokraták is esetenként ugyanolyan demagóg vagy gyűlölködő módon reagálunk a valóban demagóg és gyűlölködő megnyilvánulásokra.
  218. --- Ha seregnyi filozófus állítja ugyanazt, attól még nem biztos, hogy nem tévednek, uram bocsá’, hazudnak. Sőt, még az sem biztos, hogy a jelenlegi filozófia az emberiségnek javára van. 2015-03-16.
  219. --- Ha te besározol engem, attól én még nem leszek alábbvaló, te viszont igen… (2014-12-25)
  220. --- Ha továbbra is egymással harcolunk, ember ember ellen, nemzet nemzet ellen, vallás vallás ellen, nem pedig az egységes emberiségként küzdünk a megmaradásáért, akkor nem lesz jövőnk. Csak akkor van esélyünk, ha a hibát nem a másikban, hanem saját magunkban és az egységes emberi természetben keressük. (2014-10-14)
  221. --- Ha valaki betartja az ún „társadalmi normákat”, már eleve rendes embernek minősül, ez érthető, hiszen a rendezőelveket a nagy többség határozza meg. Így tehát teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen annyi rendes, normális ember van…
  222. --- Ha valaki nagyon annak látszik, ami a bevallott foglalkozása, ne bízzál benne! J
  223. --- Ha vállvetve szidnak és te tudod, hogy nincs igazuk, akkor kihúzhatod magad, mert amiatt szidnak, mert valamiben sokkal jobb vagy náluk! H. L. ()
  224. --- Inkább legyek a kabaréban kifigurázott, mint kifigurázó. 
  225. --- Középen állni a politikai skálán nagyon megtisztelő és épp annyira életveszélyes is.
  226. --- Lehetsz te akármilyen kiváló ember, a legtöbb embert csak az érdekli, az ő pártjukba tartozol-e, és ha nem, ellenségnek tekintenek. Éljen a falka-ösztön!... 2015-03-28.
  227. --- Lelkiismerete mindenkinek van. Még azoknak is, akik szerint lélek nincs, csak tudat van. Igaz, ez utóbbiak ritkábban is hallgatnak a lelkiismeretükre.
  228. --- Magára adó filozófus nem áll be a politikai csatározásokba, mert a filozófus dolga az erkölcs és az igazság keresése, ezek pedig függetlenek a politikai oldalaktól, mert általános emberi dolgok.
  229. --- Márai szerint a provincializmus ellen csak a műveltség hatásos. A rasszizmus ellen pedig szerintem az ösztönös kényszereink, az emberi természet mélyebb ismerete lesz hatásos. (2014-11-27)
  230. --- Másokban mindig azokat a tulajdonságokat gyűlöljük és üldözzük, amelyeket saját magunkkal kapcsolatban a legjobban szégyellünk. 2015-03-01.
  231. --- Miért marad kivétel és ismeretlen a legtöbb jó ember? Hát ugyanazért, amiért a kocsmában hallani sem akarnak a józan, rendes emberről… 2015-02-04
  232. --- Mikor értjük meg már végre, hogy nem a politikusokra kell haragudni, hanem saját magunkra! Aljas politikus mindig és mindenütt akad elég. A baj abból ered, hogy engedünk az uszításnak, a gyűlöletkeltésnek, a bűnbakképzésnek, a megosztásnak. Amióta létezik politika, csak ott tudott elaljasodni a hatalom, ahol ezt a közerkölcs, a közízlés megengedte. (2014-11-20)
  233. --- Minden bölcselkedés akkor jó, ha a nagy többséget sikerül felbosszantanod vele. Ami pedig a képmutató nagyközönségnek tetszik, az legtöbbször silány.
  234. --- Minden káros társadalmi jelenség az emberi természetből fakad. (2015-01-21)
  235. --- Mindenki tudja, hogy csak a szeretet, az önzetlenség válthatja meg a világot. Jó-jó, de miért pont én kezdjem?! J (2014. 07. 16.)
  236. --- Mindenki választhat: tiszta lelkiismerettel nyomorog, vagy szorongva dőzsöl… (2014-12-04)
  237. --- Mindig jót mulatok, amikor a nagyszájúak olyan társadalmi jelenségek ellen hadakoznak, amelyeket maga az emberi természet hoz létre az ő rosszravivő hajlamaival. Ez olyan, mintha a görény fintorogna attól a bűztől, amit ő maga bocsájt ki… J H. L. (2014-11-8)
  238. --- Mindig, mindenfajta fasizmus a bűnbak-képzéssel kezdődik.
  239. --- Mindjárt megvizsgálom, mit is tehetnék az alkoholizmus ellen, csak még ezt a kupicát felhajtom... (2014. 07. 25.)
  240. --- Minél bölcsebb vagy, annál szélesebb körben veszed figyelembe a dolgokat; és minél tisztességesebb vagy, annál szélesebb körben vagy hajlandó ez alapján dönteni. 2015-02-20
  241. --- Minél inkább érdekelt valaki a fennálló társadalmi, erkölcsi berendezkedés (és a jó nagy állami fizetése) fenntartásában, annál inkább akadályozni fogja az eszmei-erkölcsi megújulást. Mint pl. a hivatalos filozófusok…
  242. --- Minél kisebb valaki lélekben, annál nagyobbnak akar látszani fizikailag és hatalmi oldalról.
  243. --- Minél többet teszel a közösségért, annál jobb lesz a lelkiismereted és annál boldogabb leszel!
  244. --- Mivel ember a másik ember, nép a másik nép eszén tartósan nem tud túljárni, ezért a jövőbe vezető út kizárólag az együttműködésen át vezet.
  245. --- Nagy bajban lennénk a szentek nélkül, mert akkor nem mondhatnánk: mit vársz tőlem, nem vagyok én szent!... (2014. 08. 1.)
  246. --- Ne a tüdőddel és a hangerőddel, hanem az eszeddel és a tisztességeddel érvényesülj! 2015-03-19.
  247. --- Ne bosszankodj, ha bántanak, mert: a senkik szoktak a valakikkel pimaszkodni, de ettől a senkik még senkik maradnak... H. L. (2014-11-15)
  248. --- Ne csak az elődeinknél és a kortársainknál akarjunk jobbak lenni, hanem saját magunknál is. William Faulkner. Hozzáteszem, hogy a legnehezebb feladat saját magunknál jobbnak lenni. H. L.
  249. --- Nem elég szétzúzni az ellenfelet a vitában és a propagandában! Értékesebbnek is kell lennünk, hogy valódi és tartós eredményt érjünk el a küzdelemben!  2014-09-18.
  250. --- Nem igaz, hogy nehéz megjelenni a folyóiratokban – meséli barátom, aki pedig csak jónevű szerkesztőségeket keres meg írásaival – Az én beküldött írásaim legjobb gondolatait mind kinyomtatják. A rovat-szerkesztő vagy a főszerkesztő cikkeiben….
  251. --- Nem is rendes ember, akit a kocsmai csőcselék legalább egyszer a szájára nem vesz.
  252. --- Nem szabad összetéveszteni a gyávaságot a megfontoltsággal, a gátlástalanságot a szellemességgel, a butaságot a gátlásossággal, a szűzességet az erénnyel, a képmutató kispolgári tisztességet az erkölcsösséggel és a hallgatást a bölcsességgel.
  253. --- Nincsen igazság erkölcs nélkül, és nincsen erkölcs igazság nélkül, mert mindkettő az élet fennmaradását szolgálja.
  254. --- Olyan élőlény, hogy fogyasztói társadalom, nincsen. A fogyasztói társadalom mi magunk vagyunk, maga az emberiség, pontosabban az emberiség lustasága, fényűzése, nagyzolása, önzése stb. Tehát hatásvadász hazug képmutatás, ha valaki a fogyasztói társadalmat hibáztatja a környezetrombolásért vagy akármi másért. Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért! 2015-02-11. 
    1. --- Olyan írásokat könnyű népszerűsíteni, amelyekben lényegében a társadalom egy részének igazat adunk a társadalom más részeivel szemben, kihasználván hamis önbecsülésüket. De olyant, amelyben a minden emberre jellemző hamis önbecsülést támadja az ember, szinte lehetetlen élve sikerre vinni, ezeket csak akkor veszik komolyan, ha már megölték a szerzőt…
  255. --- Pusztán attól, hogy engem megalázol, nem leszel több nálam…(2015-01-17)
  256. --- Rendes ember nem lopja (még akaratlanul sem!) a mások aforizmáit. Úgy szeretnék rendes ember lenni!... J (2014-10-21)
  257. --- Rosszat kínjában tesz az ember, de ha teheti, minden ember jót cselekszik. (2014-11-16)
  258. --- Rossznak lenni jó, mondta az akkor ötéves kisfiunk. És sajnos, anyagilag is megéri, teszem hozzá most, a politikusok gazdagságát látva, bár nem irigyelve. (2014-10-…)
  259. --- Sok amcsi gyakran „négerezik”, sok angol gyakran „franciázik", sok francia régebben (régebben?) gyakran „németezett”, sok hazai német gyakran „magyarozik”, sok magyar gyakran „cigányozik”, sok cigány (is!) gyakran „zsidózik”, sok zsidó meg vérig sérteget, ha nem állsz be közéjük „muszlimozni” vagy "magyarozni"… Gratulálok!... (Ez is bizonyítja, hogy a falka-ösztön minden emberrel vele születik, és egyéne válogatja, hogy ki képes szembeszállni ezzel a zömében rosszravivő késztetéssel!)
  260. --- Sokak számára az erkölcs a legkirekesztőbb, a legbosszantóbb intézmény… (2014-10-16)
  261. --- Szabadság nélkül az élet kipusztul, mert az egyéni döntések szabadsága és alkotó ereje nélkül nem jöhet létre közös, helyes döntés, amely feltétlenül szükséges az élet továbbviteléhez.
  262. --- Szélsőségessel nem érdemes szóbaállni, mert összehord sok aljasságot, gyűlölködik, végül téged vádol aljassággal és gyűlölködéssel. 2015-03-28.
  263. --- Szentgyörgyi Albert mesélte, hogy amikor már mindenki az ő frissen felfedezett C-vitaminját  pocskondiázta, akkor vált számára bizonyossá, hogy valóban jelentős eredményt ért el… ()
  264. --- Szép az, ami nagyon életképes.
  265. --- Szidhatjuk akár az egész világot, de attól semmi nem változik. Az életünk csak akkor lesz jobb, ha saját magunkat javítjuk, fejlesztjük. 2015-08-06.
  266. --- Teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen szinte mindenki annyira rendes, normális ember... H. L. (2015-01-06)
  267. --- Tisztességes állampolgárok mellett hány percig lehetne hatalmon egy diktátor? A diktátort szidni, ez a leggyávább és a legképmutatóbb pótcselekvés és bűnbakképzés, a figyelem elterelése a saját erkölcsi alkalmatlanságunkról! (2014-11-14)
  268. --- Vagy a lelkiismeretednek felelsz meg, vagy a közízlésnek. A kettő egyszerre nem megy… (2014-11-20)
  269. --- Valódi rangot csak valós erényeink hoznak, csalással-hazugsággal-képmutatással, az ellenfelek besározásával ez nem lehetséges! H. L. (2014-11-18)
  270. --- A politikai úttest közepén járnak a rendes emberek, a két széle meg a szélsőségeseké, söpörjön a söpredék!... 2015-06-27
  271. --- Az emberiség legfőbb kérdései: Hol nagy érték a napfény? Hát ahol nagyon ritkán süt a nap. És hol nagy érték a tisztesség? Hát ahol igen kevés van belőle. És miért van kevés belőle? Hát azért, mert a legnehezebb tisztességesnek lenni. És miért a legnehezebb tisztességesnek lenni? Hát azért, mert ehhez önmagunkon kellene uralkodnunk, illetve hibáinkat, hiányosságainkat, bűneinket elismernünk (amit a hamis önbecsülésünk egyszerűen megtilt). Akkor tehát milyen az emberi természet? Eleve rosszravivő… Azt jelenti ez, hogy rossznak is születünk? Nem, de a velünk született ösztönös késztetéseink rosszravivők, és csak a legjobbak tudnak ennek ellenállni. Ezek az erkölcsös emberek. H. L. (2014-12-26)

 

 Mindenki maga dönt, de nyilvánvalóan könnyebb erkölcsösnek lenni, ha megértettük, hogyan is működik az emberi természet, az emberi személyiség, ha megértettük, hogy a legnagyobb virtus, a legnagyobb büszkeség a jóság.

 

 

Harcz László

A bejegyzés trackback címe:

https://harczlaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr937772222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása